top of page

הרשימה | שבעה סיפורים על העיר האולימפית

  • המערכת
  • Aug 8, 2016
  • 4 min read

מה קרה בפאבלות בזמן טקס הפתיחה, איך הטכנולוגיה נרתמת לניטור נגיף הזיקה, האם ריו באמת תרוויח מקו הרכבת החדש ולמה לא כדאי להתרחץ בים? התקשורת מדווחת על המפגש, הטעון לפעמים, בין העיר לאולימפיאדה

המשחקים האולימפים 2016. ריו זה ז'ניירו (צילום: alobos Life מתוך Flickr)

בסופו של דבר, השחיינים קפצו למים, המתעמלים עלו על המזרן ורוכבי האופניים יצאו לדרכם. בינתיים נראה שאף אחת מנבואות הזעם שהקדימו את האולימפיאדה הנוכחית לא התגשמה, אבל הן חשפו אולי יותר מכל את הדעות הקדומות שנובעות מהמפגש בין מכונת הכסף האולימפית למדינה דרום אמריקאית. גם בלונדון יש פערים חדים בין עניים לעשירים וגם באתונה היו טענות שהמתקנים לא יהיו מוכנים בזמן, אבל נדמה שבמקרה של ריו דה ז'נרו החששות היו גדולים במיוחד, ומילים כמו "פאבלות" ו"זיקה" נזרקו לאוויר לסירוגין. כמו לפני כל אולמפיאדה, גם כאן נעשו ניסיונות לנקות את העיר מכל מה שנתפס כמפגע - החל מפשע ועד לפאבלות - מה שהוביל להתנגשויות אלימות וללא מעט ביקורת מצד התושבים.

ובכך, האולימפיאדה הנוכחית מייצרת מפגש נוסף, בין האולימפיאדה כאוטופיה - אירוע גלובלי בו ספורטאים, ולא פוליטיקאים, מייצגים את מדינות הלאום השונות, תוך שהם אמורים להתנהל בחוקי משחק "ספורטיביים" המבוססים על הגינות, אמון והשהייה של חילוקי דעות גאופוליטיים - לבין המציאות. מציאות בה פליטים חוצים גבולות בדרך ל"מערב" הנחשק, כשהם בורחים ממלחמות שהמערב כלל לא נקף אצבע כדי לעצור. מציאות בה נבחרת של פליטים מתחרה באולימפיאדה, בעוד אלפים אחרים תקועים במחנת אוהלים ברחבי אירופה, מחנות שלעיתים לא נראים כה שונים מהפאבלות שברזיל מנסה להעלים, גם בכוח, מתמונות היח"צ של המשחקים.

אולם, הסיפורים הללו לא נעלמים לגמרי מדפי העיתונות ואתרי האינטרנט. בין אירוע ספורט אחד למשנהו, צצים סיפורים כמו זה של יוסרה מרדיסי, פליטה מסוריה שלפני שנה שחתה במשך שלוש שעות וחצי על מנת להגיע לחוף של יוון, והיום שוחה במשחקים האולימפיים. הנה קישורים לכמה כתבות בולטות במיוחד.

מבט על ריו דה ז'ניירו מפסל ישו הגואל (צילום: sandeepachetan.com travel photography מתוך Flickr)

זיהום: מה קורה במים של ברזיל?

ריו דה ז'נרו מפורסמת בחופים הלבנים והארוכים שלה, שעומדים להפוך ללא ספק לאטרקציה של האולימפיאדה הנוכחית. אולם, בדיקות שנערכו בחופי ריו גילו שיעורים גבוהים של זיהום, המהווה סכנה אמיתית ל-1400 הספורטאים המשתתפים בתחרויות המים ואף לתיירים המבקרים בחופים. בדיקות הצביעו על כך שרמות הווירוסים גבוהות במים פי 1.7 מיליון יותר מהרמה הנחשבת מסוכנת בארצות הברית ובאירופה, זאת למרות הבטחת ממשלת ברזיל לטפל במים עוד כשהוועד האולימפי החליט שריו תארח את במשחקים בשנת 2009.

למרות החשש לזיהום במים, החופים מלאים בתיירים (צילום: Edgardo W. Olivera מתוך Flickr)

נגיף הזיקה: האם היה צריך לבטל את האולימפיאדה?

מים מזוהמים הם לא הסכנה הבריאותית היחידה שמרחפת מעל המשחקים האולימפיים. נגיף הזיקה הגיע לדרום אמריקה ומרכז אמריקה בשנת 2015. באותה שנה אובחנו בברזיל 2,400 תינוקות הסובלים מתת התפתחות ונולדו עם מוח וראש קטנים מהרגיל. אולם, הנגיף אינו פוגע רק בעוברים וחוקרים רבים קושרים בין הפרעות נירולוגיות במבוגירם ונגיף הזיקה. קולות רבים קראו לבטל את המשחקים האולימפיים מחשש לבריאות הציבור והתפשטות המחלה.

ועוד באותו נושא: כדי לעצור את התפשטות הנגיף (או לפחות כדי לעקוב אחריה), נרתמים פיתוחים טכנולוגיים שונים, כמו טכנולוגיית מיפוי שעוקבת אחר התשטות של מחלות זיהומיות או מדחום המשולב בטלפון החכם. כמה מהאפליקציות האלו יהיו זמינות גם אחרי תום המשחקים? יבמ לפחות הבטיחה לספק לרשויות המקומיות כלים למעקב אחר דפוסים דרך דיווחים של מזג אוויר, פעילות ברשתות החברתיות והתנהלות נסיעה.

תחבורה: מה ריו באמת תרוויח מקו הרכבת התחתית החדש?

מסתבר שלא רק אצלנו לוקח זמן רב להקים קו של רכבת בעיר. ב-30 ביולי חנכו בברזיל את קו מספר 4 אחרי כמעט עשרים שנה של עבודה (!). הבחירה בברזיל לארח את המשחקים האולימפים היוותה קטליזטור משמעותי בקידום הפרויקט. גם באתונה האולימפיאדה היוותה תמריץ ותוך ארבע שנים הוקמו שני קווי רכבת תחתית נוספים בעיר. אך מבקרים מאשימים שהקו החדש של ריו משרת בעיקר את האתרים של המשחקים האולימפים ושכונות עשירות תוך התעלמות מהצרכים התחבורתיים של שאר חלקי העיר.

הרכבת התחתית בעיר (צילום: Rodrigo Soldon מתוך Flickr)

פאבלות: אז מה קורה בינתיים מחוץ למשחקים?

בינתיים, בפאבלות רואים את זיקוקי הדינור מטקס הפתיחה, אבל חוץ מזה, חייהם של התושבים לא השתנו באופן מהותי, וגם לא צפויים להשתפר בזכות האולימפיאדה. אז תמיד מדברים על כך שהמשחקים האולימפיים מביאים גל של השקעות, אבל מה עוזרת בריכת שחיה אולימפית, אם תחומים כמו בריאות, חינוך וביטחון אישי נשארים מוזנחים?

מתקנים: למה הברזילאים ויתרו על אייקונים אדריכליים?

לקראת האולימפיאדה, הילה שמר מאקסנט פירסמה סדרה של כתבות על האדריכלות והתכנון של העיר האולימפית. בעוד ערים אחרות הקימו אייקונים אדריכליים שלעיתים הפכו לפילים לבנים זוללי תקציב, בברזיל מנסים לעשות את זה אחרת. הרשויות החליטו לוותר על מבני ראווה ולהשתמש כמה שיותר במבנים קיימים. לאחר תום המשחקים, מבטיחים לפרק את המבנים או להתאימם לשימוש חוזר, לציבור הרחב.

טכנולוגיה: איך אפשר לקבל עדכונים שוטפים?

ענקיות הטכנולויגה גוגל, פייסבוק, אינסטגרם ואחרים התגייסו לטובת המשחקים האולימפיים. גוגל עדכנה את אפשרויות החיפוש כך שיהיה קל ונוח למצוא מידע אודות לוחות הזמנים של המשחקים השונים, מידע על ספורטאים וכדומה. פייסבוק תקבל עידכונים שוטפים ישירות מ-NBC, רשת הטלוויזיה שמחזיקה בזכויות השידור של המשחקים האולימפיים, ותפיץ אותם בפייס ובאינסטגרם. אך הטכנלוגיה אינה מגוייסת רק לצורך העברת מידע לציבור ברחבי העולם. בעלי עסקים מקומיים, בפאבלות וברחבי העיר, לומדים כיצד להשתמש ברשתות החברתיות כדי לפרסם ולנהל את העסק ולהגדיל את הרווחים.

עסקים קטנים בעיר (צילום: L. Felipe Castro מתוך Flickr)

כתבות נוספות:

פוסט זה התפרסם בשפת רחוב ב- 09.08.2016

 
 
 
bottom of page